aerospace materials + reflective surfaces complete HAYDON retail space in hangzhou, china

Nov 15, 2021

all images courtesy of SFAP

considering that the store’s surroundings include many globally-renowned flagship stores, various associates aimed to make HAYDON a distinctive, conspicuous yet restraining presence. drawing influence from concepts such as individuality and exploration, the design language integrates the misty, rainy characteristics of hangzhou with the distorted gravitational track from the black hole.

the architects have integrated elements like scattered light strips, linear pendant lights, curved walls, and a large staircase to narrate a story of exploring the unknown. when customers look up towards the newly installed mezzanine level, they find a space that looks like an interstellar track ascending layer by layer. light casts down from the gaps, and moves down along the arc-shaped walls with marvelous shadows. guided by the cashier’s counter and arc-shaped light strips, customers will arrive at the back shopping zone, where lights are mounted in arrays through customized grilles. the combination of arc-shaped showcases and continuous triangular mirrors allows customers to see themselves in the mirrors when trying cosmetics, while adding to the space-inspired look of the interior.

the ascending form of spatial structures is inspired by the broken bridge, a world-famous scenic spot in hangzhou. the bridge-like volume distorts and extends upwards through the black hole’s gravity, thus creating an ascending experience full of tension and strength. the bridge staircase shifts from big to small, from straight to curving, from bottom to top, and from bright to dark.

walking up along the spiral stairs, customers will gradually explore the mysterious upper space, which draws them in like a black hole. in order to create a misty, reflective, and soft ambiance in the space, the designers selected materials referring to the texture of aerospace material MLI. with a large area of silver foil setting the overall spatial tone, the pure, natural material textures create fantastic light changes and glittering effects through reflection and refraction. in various arc-shaped spatial volumes, the soft light under multiple reflections generates a pure sense of ritual. these volumes seem to be tough and powerful, but reveal softness and fluidity as customers walk inside, as if being standing in the misty rain.

all circulations in the space diverge around the HAYDON logo, which is placed at the darkest area of the store, guiding customers upstairs for further exploration. the layered mirrored glass panels on the second floor function as showcases and partitions, while the space behind can be used as a live-streaming setting or a cross-border commodities experience area. customers can experience the products behind the glass partitions as if they broke into a backstage dressing room. the ambiguous mirror reflections trigger their curiosity and desire for exploration and reveal a tasteful touch as well.

project info:

name: haydon hangzhou architects: various associates

lead designers: qianyi lin, dongzi yang design team: baizhen pan, yongliang huang

location: hangzhou, china

area: 862 sqm photography: SFAP

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: myrto katsikopoulou | designboom