david chipperfield architects' new kunsthaus zürich opens to the public

Oct 08, 2021

internally, david chipperfield architects’ kunsthaus zürich extension comprises a diverse sequence of spaces with the rooms differing in terms of size, orientation, materiality, and lighting. all public functions such as the café/bar, events hall, museum shop, and museum education services are arranged around the central entrance hall at ground floor level, while the two upper floors are reserved exclusively for the display of art. these exhibition spaces are characterized by a calm materiality and an abundance of daylight resulting in optimum conditions for displaying art. see designboom’s previous coverage of the project here.

heimplatz façade (south elevation) | image © noshe

entrance to events hall, ground floor | image © noshe

site plan image © david chipperfield architects

site plan image © david chipperfield architects

ground floor plan with surroundings image © david chipperfield architects

ground floor plan image © david chipperfield architects

first floor plan – exhibition image © david chipperfield architects

second floor plan – exhibition image © david chipperfield architects

lower ground floor plan – public area image © david chipperfield architects

cross section image © david chipperfield architects

longitudinal section image © david chipperfield architects

south elevation image © david chipperfield architects

west elevation image © david chipperfield architects

north elevation image © david chipperfield architects

east elevation image © david chipperfield architects

façade detail image © david chipperfield architects

draft sketch image © christoph felger / david chipperfield architects

project info: