koichi takada architects builds 'norfolk' as an arrangement of overlapping undulating slabs

Nov 22, 2021

located by the australian coastline in burleigh heads, ‘norfolk’ is the latest mixed-use residential project by koichi takada architects. taking cues from local norfolk pines, the structure adopts a dynamic sculptural form, respecting the site’s architectural landscape that was left largely unaltered for almost three decades.

the 10-storey structure designed by the sydney-based architecture firm koichi takada architects accommodates fifteen apartments and two dual-level penthouses with private rooftop pools. the ground level occupies wellbeing amenities, including a gym, outdoor pool, and sauna, while providing expansive views towards the coast and ocean.

a focal point for the design was to capture panoramic views by using clean lines and natural materials. the apartment layouts maximize passive solar design and enhance beachside living; capitalizing on views, natural light, and open plan living. north facing apartments showcase 180-degree views of the coastline, while each apartment is arranged to benefit from cross ventilation and natural light.

‘norfolk’s adaptable architecture suits the changing climate and ever evolving coastal environment, by designing sliding timber screens we’ve heightened the natural softness of the form and provided greater flexibility for each apartment. the design interacts with nature and is very much about creating breathing space for an incomparable beachfront living experience.’ koichi takada.

project info:

name: norfolk, burleigh heads designer: koichi takada architects

interior design: MIM Design

clients: FORME

location: burleigh heads, gold coast QLD, australia

status: complete

site area: 1,012 sqm

GFA: 1,061 sqm

FSR: 594 sqm (59%)

height: 31.45 m

no. of apartments: 15 range of apartment

sizes: 217sqm – 343sqm

no. of floors: 10 above grounds and 2 below ground

photography: scott burrows

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: christina petridou | designboom